• Dvakrát stříbro ze stolního tenisu

            31. 10. 2019

            Deset tmavě zelených stolů ve dvou tělocvičnách bylo nachystáno pro hráče a hráčky stolního tenisu okresu Vyškov. Pořadatelstvím okresního kola základních škol a nižších ročníků gymnázíí se zhostila ZŠ Tyršova Vyškov ve spolupráci se střediskem volného času Maják. Soutěž byla určena žákům od 6. do 9. ročníku a zúčastnilo se jí 10 škol. Nejpočetnější zastoupení měly obě chlapecké kategorie, vždy po 8 týmech, a proto se hrálo ve dvou skupinách.

             

             

             

            Starší hoši Tomáš Holíček, Adam Doupovec a Vojtěch Vráblík (všichni z kvarty) smolně prohráli s domácí Tyršovkou 3:4. V klání s Rousínovem stálo štěstí na straně gymnázia – 4:3. Ovšem hoši z Purkyňky štěstí nepotřebovali, jejich smečová smršť přinesla gymnazistům prohru 0:4. Gymnázium tak skončilo v základní tabulce 3. a celkově na děleném 5. místě.

            Mladším hochům ve složení Hubert Matula, Tomáš Palkovič a Martin Polouček (spolužákům ze sekundy) se dařilo lépe. Výsledkem 4:1 porazili jak ZŠ Purkyňova tak i ZŠ Rousínov. Ale i v této skupině čekal uragán ve formě ZŠ Pustiměř, která nám nenabídla ani bod. Z druhé pozice v základní tabulce tak mohli hoši z gymnázia hrát pouze o 3. místo. Bohužel pro Bučovice skončilo klání prohrou.

            Ve dvou skupinách hrály také starší divky, kterých se přihlásilo 6 družstev. Spolužačkám z kvarty Natálii Durdové, Elišce Bárkové a Kateřině Zemánkové se ve Vyškově dařilo. Základní skupinu vyhrály, a to s Pustiměří 3:2 a s Rousínovem s přehledem 3:0. Nestačily pouze na ZŠ Letní pole, které podlehly 2:3, a tím získaly stříbrné medaile.

            Systémem každý s každým nebo spíše každá s každou hrála mladší děvčata. Aneta Bulíčková, Sofie Sobotková a Klára Hrabovská (všechny ze sekundy) porazily Rousínov 3:2 a Drnovice 3:1. Lepší byly pouze hráčky z Pustiměře, které nad námi zvítězily 3:2.

            A tak bude budova naší školy zase o něco krásnější – do vitríny ve vestibulu přibudou dva nové stříbrné poháry.

            Olga Stavělíková

          • Vzestup i pád nad zelenými stoly

            24. 10. 2019

            Ve středu 23. října se ve Slavkově na ISŠ odehrálo okresní kolo středních škol ve stolním tenise. V kategorii dívek se zúčastnila pouze domácí děvčata a hráčky GOA Bučovice ve složení Marie Holíčková, Gabriela Kutilová a Karolína Kohoutková. Bučovačky ukázaly svou převahu a soupeřkám nadělovaly v setu nepopulárního kanára a zaslouženě postupují do krajského kola.

            Soutěž hochů byla plně obsazena. Ze čtyř středních škol okresu Vyškov přijeli i hoši z Bučovic v sestavě Antonín Koudelka, Lukáš Poul a Jáchym Čapla. Úroveň všech hráčů byla výborná. Hráči působící v oddílech stolního tenisu převyšovali naše sportovce, kteří zaznamenávali pouze dílčí vítězství. Přestože naši stolní tenisté nedávali soupeřům nic zadarmo, výsledné čtvrté místo odpovídá průběhu turnaje.

            Mgr. Josef Křížka, vyučující Tv

          • Okresní kolo SŠ v kopané

            18. 10. 2019

            Ve čtvrtek 17. 10. se na fotbalovém hřišti s umělým povrchem ve Vyškově odehrál turnaj středních škol okresu Vyškov. Kopaná patří mezi nejrozšířenější sporty, takže konkurence je kvalitativně velká a akce se vždy účastní všechny střední školy z Vyškovska. 

            Poněkud ospale vstoupili hráči GOA do úvodního duelu s ISŠ Slavkov. Prvních sedm minut se Bučovicenedostaly za polovinu hřiště. Hned první návštěva přinesla šanci Bárka, který ale měl až moc síly a branku přestřelil. Úspěch nepřinesl ani přímý kop Štěpána Dejdara a jednoduchost fotbalu musel dokázat Slavkov. Přímo z rohového kopu zakroutil míč za záda vybíhajícího brankáře Koudelky a vedl. Počáteční nesmělost bučovických fotbalistů ani obdržená branka je do kolen nesrazila. Do slibné pozice se dostali Prokop i Doležal, ale ani jim se nepovedlo vyrovnat.

            Maximum efektivity ukázal Slavkov, který z jediné šance druhého poločasu vytěžil druhý gól. Víc než pouhé snížení zásluhou Tomáše Jelínka bylo nad síly Bučovic.

            Proti týmu SOŠ Vyškov, který vloni postoupil přes okresní a krajské kolo až na mistrovství republiky, předvedly Bučovice výrazně lepší výkon a zvítězily v poměru střel. Jenže žádná z nich nedoputovala do sítě Vyškovanů a to ani z pokutového kopu. Sochorka se zakončením problém neměla a zvítězila 3:0...

            Třetí a poslední pokus o výhru v zápase měly Bučovice proti GSŠZE Vyškov. Bohužel se potvrdily jen nepsané zákony “Nedáš, dostaneš!” a “Není ranka, není branka!”. I když v předchozích zápasech by si kluci za předvedený výkon zasloužili minimálně remízy, tentokrát porážka 0:2 odpovídala situaci na hřišti.

            Na pohled líbivější fotbal než před rokem, když bučovický tým odjížděl bez vstřelené branky a s osmi obdrženými se nepodařilo přetavit v úspěch. Výsledkem je čtvrté místo se skóre 1:7, za jediné pozitivum se dá považovat nový fotbalový míč, který dostal každý tým za účast.

            Celkové pořadí:

            1. GSŠZE Vyškov
            2. SOŠ Vyškov Sochorova
            3. ISŠ Slavkov
            4. GOA Bučovice

            Sestava:

            Antonín Koudelka, Patrik Pinčiar, Vojtěch Chudý, Jan Černý, Jakub Bárek, Štěpán Dejdar, Kryštof Indruch, František Zubek, Marek Doležal, Vít Klučka, Petr Šujan, Dominik Vrábel

          • Rozklus, medaile, vystřízlivění

            11. 10. 2019

            Nezvykle krásné počasí doprovázelo okresní kolo v přespolním běhu, které se konalo 26. 9. v areálu vyškovského parku podél Hané. Družstvo Gymnázia a OA Bučovice nestartovalo v plném počtu a tak soutěžilo pouze v rámci jednotlivců. Mezi dívkami nejlépe doběhla Kateřina Zemánková, která vzdálenost 1700 m zdolala za 7:05 min a umístila se na šesté příčce. Hned v závěsu za ní byla Patricie Pavlíková časem 7:08 min a Marie Holíčková 7:13 min. Hoši měli délku tratě o 1600 m delší. Na krásném druhém místě doběhl Jakub Bárek v čase 8:47 min. Na devátém se umístil Antonín Koudelka časem 10:47 min. Oba se oproti minulému roku zlepšili o cca 20 s. Družstvo za GOA Bučovice zakončil na dvanáctém místě Václav Krauer v čase 10:49 min.

            Následující týden v úterý jsme opět dorazili do Vyškova, tentokrát na okresní kolo v atletice. Družstvo dívek ve složení Tereza Janů, Veronika Andrýsková, Simona Horáčková, Juliána Rusiňáková, Kateřina Zemánková, Nikol Němečková, Marie Holíčková, Patricie Pavlíková, Barbora Minaříková, Denisa Macháňová, Karolína Kohoutková a chlapců, za které nastoupili Jakub Bárek, Robert Gonda, Václav Chmelař, Václav Krauer, Marek Doležal, Antonín Koudelka, František Zubek, Pavel Strmiska, Hugo Grebec předvedlo výborné výkony a mnohdy se přepisovaly osobní rekordy. A nejen osobní, Jakub Bárek zlepšil svůj školní rekord z běhu na 1500 m na 4:17 min. Další posunutí měla na svědomí Patricie Pavlíková v běhu na 200 m za 28,4 s. Tentokráte vyrovnání rekordu na 60 m se podařilo Václavu Krauerovi za čas 7,0 s. Za zmínku určitě stojí i první místa Terezy Janů v běhu na 60 m za čas 8,1 s, Roberta Gondy, který překonal laťku ve výšce 175 cm a v dálce dolétl na 591 cm, Patricie Pavlíkové také za skok daleký a jeho hodnotu 473 cm. Družstvo dívek v celkovém součtu obsadilo krásné druhé místo a chlapci si vítězstvím vysloužili postup do krajského kola.

            Týden uplynul jako voda a atleti z GOA Bučovice vyrazili vstříc svým sportovním výkonům do Břeclavi. Konkurence byla obrovská a v průběhu závodu padaly úžasné výkony. V drobně pozměněné sestavě Jakub Bárek, Robert Gonda, Václav Chmelař, Václav Krauer, Marek Doležal, Antonín Koudelka, František Zubek, Josef Gonda a Kryštof Indruch jsme se pokusili být konkurenceschopní. Bohužel v úvodní disciplíně nám bodově utekl běh na 60 m. Ztráta oproti okresnímu kolu ještě drobně narostla po skoku dalekém. Přestože ostatní disciplíny jsme vylepšili, nedohnali jsme fazónu z minulého týdne. O individuální cenný kov se postaral jak jinak než Jakub Bárek na 1500 m, když v čase 4:24,47 nenašel přemožitele. Osobní rekord a bronzovou příčku si vyskákal Robert Gonda, který přelétl laťku 176 cm vysokou. V součtu ostatních výkonů se GOA Bučovice umístilo na šestém místě před Gymnáziem Tišnov a Blansko.

            Mgr. Josef Křížka, vyučující Tv

          • The Bear Educational Theatre

            11. 10. 2019

            V úterý 8. 10. do naší školy přijelo The Bear Educational Theatre. Odehráli tři představení pro různé věkové skupiny a úrovně znalosti angličtiny. Nabízíme recenzi od třídy sekundy:

            The Alien Grammar Show

            In the show there were acting four aliens, one special agent, Mr Trump and the audience.

            The show was in our school.There came special agents and they were looking for aliens. They knew that aliens can’t speak English very well and they tested celebrities and students. The aliens were looking for their children Blip and Blop. They found then and flew home. The special agent found out that his friend was an alien too. He was angry but it was too late.

            I liked the show because it was funny. The actors did a good work and I hope that it wasn’t the last time I saw them.

            Přemek Veselý, sekunda

          • Výlet Chřiby

            11. 10. 2019

            V pondělí ráno 30. 9. jsme si snad všichni říkali, jak si dnešek užijeme, a hlavně, když není škola, že… Bude jen nějaká krátká procházka, která zabere celý den. No…v něčem to byla pravda a v něčem ne.

            Tak tedy ráno o půl osmé jsme všechny 3 třídy (1. A, 1. AO a kvinta) nasedly do autobusů s doprovodem profesora Zelinky a třídních profesorek Pokorné, Kmentové a Mlčochové. Po necelé půlhodince jízdy jsme vystoupili v obci Střílky, odkud jsme začínali naši dlouhou tůru. Tam nás také čekala první zastávka, a to pohled na barokní hřbitov. Pak už začala opravdová procházka, a to samozřejmě strmě do kopce. Všichni jsme první stoupání vzhůru úspěšně zvládli a pokračovali směrem na Střílecký hrad. Na Stříleckém hradě, nebo spíš zbytcích hradu, byl nádherný výhled do okolí, který byl odměnou za překonání první části našeho výletu. Pokračovali jsme dál. Po dlouhých hodinách a krátkých přestávkách, jsme dorazili ke Kazatelně, kde si všechny třídy udělaly společné fotografie. Další zastávkou až po několika kilometrech bylo hradisko sv. Klimenta, kde byla i obědová přestávka a další společná fotografie. Naší předposlední zastávkou byl Cimburk, kde jsme si všichni zase aspoň trochu odpočinuli. Pak už jsme jen sešli další 4 km zpět do Střílek, kde nás vyzvednul autobus, a jeli jsme unavení zpět do Bučovic. Podle GPS v telefonu jsme ušli cca 20km, za což bychom se mohli minimálně pochválit. Myslím, že můžu za všechny třídy říct, že to byl super výlet a všichni se těšíme na další.

            Jakub Šidlík 1. A

          • ENGLANDOS 2019

            4. 10. 2019

            Jelikož mnozí studenti z GOA Bučovice nedávno navštívili Berlín, také my jsme nemohli zůstat pozadu, a tak jsme se vydali na výlet do Anglie.

            Ráno 22. září stanuli vybraní studenti ze tříd vyššího gymnázia a obchodní akademie na parkovišti u Arkády, kde už na ně čekal vypravený autobus s mile vyhlížejícím průvodcem a pozitivně naladěným sborem pedagogů. Chvíli nám trvalo, než jsme naložili kufry do zavazadlového prostoru, ale nakonec se nám přece jenom povedlo vyrazit. Pan průvodce nás předem seznámil s velmi zajímavým programem, na který jsme se všichni těšili.

            Cesta nám rychle ubíhala a po pár (šestnácti) hodinách jsme dorazili do slavného francouzského přístavu

            Dunkerk, kde jsme se nalodili na „honosný“ trajekt, který nás za necelé dvě hoďky dopravil v šest hodin ráno do anglického Doveru. Odtud jsme opět nasedli do autobusu a zamířili k prvnímu bodu programu - Londýnu. V hlavním městě jsme nejprve prošli tržnicí Borough Market ve čtvrti Southwark a poté k přesné replice lodě Francise Drakea - korzára ve službách anglické královny.

            Pořídili jsme pár fotografií a pokračovali k Millennium Bridge, jež je známý z filmu Harry Potter, a poté ke katedrále sv. Pavla, kde jsme se mohli pokochat pohledem na Londýn z výšky 111 m. Dále jsme absolvovali okružní jízdu po Temži kolem Tower Bridge. Poslední zastávkou prvního dne byl Greenwich s nultým poledníkem. Pak už nadešel čas se přesunout na námi očekávané místo, kde si nás vyzvedly hostitelské rodiny.

            Druhý den ráno jsme se opět setkali na meeting pointu, kde okamžitě vypukla živá debata o zážitcích a dojmech z večera u rodin. Shodli jsme se, že místní domy jsou velmi podobné, poměrně malé a velmi útulné. To už ale následoval další bod programu - universitní město Oxford. Zde jsem kromě universit navštívili také museum Ashmolean, kde jsme mohli vidět například originální Agamemnonovu posmrtnou masku. Po návštěvě Oxfordu následoval Stradford, známý pobytem Williama Shakespeara. Zde jsme viděli spisovatelův rodný dům i místo posledního odpočinku. To byla poslední zastávka dne, po které jsme se opět odebrali k rodinám. Třetí den ráno nás autobus zavezl k nejstaršímu železnému mostu na světě, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Odtud jsme se přemístili do skanzenu, který věrně ukazoval život ve viktoriánské vesnici. Strávili jsme zde příjemné tři hodiny, kdy nám bylo umožněno nakoupit si suvenýry a zažít atmosféru Anglie 19. století. Z historického prostředí jsme se přesunuli mezi moderní budovy centra Birminghamu, kde jsme měli možnost si ve dvouhodinovém rozchodu nakoupit oblečení, něco dobrého nebo drobné suvenýry.

            Poslední den ráno jsme se srdečně rozloučili s našimi hostitelskými rodinami (někteří i s jejich auty), až na některé jsme naložili kufry do autobusu a vydali se do centra Londýna za nejznámějšími památkami a budovami. Nepříjemným zpestřením byla cesta místním „undergroundem“. Viděli jsme nejznámější ruské kolo na světě – the London Eye, prošli jsme kolem Westminsterského paláce a Viktoriiny věže (Big Ben), která byla zakryta lešením. Poslední rozchod jsme měli na Trafalgarském náměstí, kde jsme měli poslední možnost koupit suvenýry pro blízké, zatímco někteří spoléhali na obchody benzínových stanic. Potom už nás čekala jen návštěva Buckinghamského paláce, u kterého jsme se vyfotili a vydali se směr autobus.

            Abychom vyzkoušeli oba typy přepravy přes průliv, zpět do Evropy zvolil náš pedagogický dozor cestu Eurotunelem. Kolem půlnoci se před námi objevil vlak do podvodního tunelu. Za necelou hodinu jsme znovu vjeli na evropský břeh, což si mnozí z nás nepamatovali, protože na sedadle autobusu v nepohodlné poloze doháněli spánkový deficit. Tisíc kilometrů dlouhá cesta nám utekla jako voda a za(ne)dlouho jsme dorazili do Bučovic. Tam na nás čekali natěšení rodiče, kteří nás odvezli do našich pravých domovů.

            Výlet jsme přežili, žádného z pedagogů jsme v Anglii nenechali a doufáme, že takových výletů bude více.

             

            Robert Gonda a Kateřina Jakabová, Sexta

          • Kvarta u Napoleona

            4. 10. 2019

            V úterý 17. září se kvarta vypravila do Slavkova u Brna na expozici Napoleonské války.

            Je instalována v konírnách slavkovského zámku. Nejde jen o výstavku různých dokumentů, uniforem, fotografií a zajímavých objektů tehdejší doby, ale velmi nás zaujalo i autentické filmové promítání  v podzemí. Možná jsme byli poslední třídou našeho gymnázia, protože  expozice z provozních důvodů tento rok končí.

            A pokud jste ji nikdy neviděli, zkuste to stihnout. Stojí za to.

          • Stmelovací kurz V.

            4. 10. 2019

            Cože? Kvinta jede na adapťák?

            Cože? Proč jede kamsi kvinta a my jsme loni nebyli?

            Cože? K čemu to bude?

            Pár otázek, mnoho otazníků. Odpověď byla  jasná.

            Kvinta jede ve středu odpoledne na stmelovací kurz a vrací se v pátek po obědě.  Tečka.

            Některým se upřímně nechtělo, ale jeli. Někteří se i těšili...a jeli. Někteří se těšili moc a jeli taktéž.

            Některé ovládaly otazníky a odjeli stejně tak.

            Autobusem jsme dorazili na táborovou základnu v Ruprechtově. Přírodní prostředí,  ale my máme k přírodě přece blízko. Vynikající pan kuchař , který vytvářel unikátní pokrmy.  S úsměvem nachystal svačinku všem hladovým klidně ve 22:30. Jak slastný pocit zvláště když doma se kuchyně zavírá už ve 20 hodin. Přidat řízek? Není problém, nebojte, nějak se podělíme, kolik vás je?

            Seřaďte se  podle data narození, ale nesmíte u toho mluvit. Tak to byl trošku u upovídané kvinty problém, ale ejhle! Pusa zavřená a prsty měly slovní průjem. Jak to dokázaly?  Stojíme od nejmladšího po nejstaršího ve třídě. Instruktoři, tutoři a dozor zapomněli údivem zavřít pusy.

            Co máš rád? Kytaru, hudbu, volejbal a jídlo.

            Takže jsme vedoucím Romanem rozděleni do čtyř skupin a nikdy by nás nenapadlo si utvořit takové složení týmů. Mlčky přejít po přepravkách od jedné ke druhé bráně, ukecaní mají zavázané oči, sestavit dům podle instrukcí jiného,přenášet dřevěné kostky pomocí gumičky s nataženými provázky a z různobarevných  kostek rozházených v kruhu sestavit se zavázanýma očima stejný model. Bez mluvení. Tak se tleskalo a dupalo.

            Bavíme se každý s každým a tmelíme kolektiv již dávno čtyři roky tmelený.

            To není možný! To přece nemůže to auto přejet? Co to je za most? Pánové se drží za hlavu, nevěřícně kroutí hlavou. Ano. Dva týmy konstruktérů  ještě rozdělené na poloviny vytváří dva mosty, kdy se musí napojit vytvořené a nedomluvené dvě poloviny. Spousta podmínek nás ale neodradí, aby autíčka na dálkové ovládání s klidovým nadhledem obou řidičů překonala dráhu přes jeden a následně druhý most tam a zpět. Tam to šlo po obou mostech. Zpět se to jednomu nepovedlo, neboť se autíčko zaseklo o pilíř. Zato na druhý most byla po obou jízdách položena Klárka, aby byla vyzkoušena jeho nosná stabilita . Téměř vydržel. Vydržela i Klárka.

            Máme předsudky? Tak tady jsme si trošku sáhli do vlastního nitra a postupně vyhodnocovali situace. A co kolečka a křížky? Proč pořád soutěžit a vyhrávat? Zkusme pracovat i jinak, vzájemně nesoupeřit a přitom být vedle sebe a mít se z toho dobře.

            A dílo náhody s kostkou a sedáním sousedovi na klín, když padlo moje číslo, bylo pro některé hubeňoučké dolní končetiny náročným zátěžovým testem. Kryžom někryžom jsme nakonec taky pochopili, i když to trvalo o něco déle.

            Vyzkoušeli jsme toho opravdu hodně. Vydržely i plastové hrníčky  - Pošlete to dál…, dozvěděli jsme se, že někdo rád uklízí, jiný ochutnal noviny, někdo má doma psa, jiný hraje 11 let na housle nebo nikdy nikomu nedal facku. Ukulele s kytarou jsme sladili do stejných tónin a společně jsme zjistili, že ladíme ve všech směrech.

            Byly to krásné  necelé tři dny a dvě noci. Někdo nám objednal teplé a fajn sluníčkové počasí.

            Poděkování patří  nám všem, takže : DÍKY  !!!

             

            třída kvinta

          • Okrskové kolo minikopané ZŠ

            1. 10. 2019

            Předloni druzí za ZŠ Brankovice, vloni druzí za ZŠ 710...takové jsou výsledky GOA Bučovice z posledních let v okrskovém kole minikopané. Změnit statistiky se v úterý 1. 10. pokoušelo deset hráčů, z nichž sedm pochází z tercie.

            Přes vysoká očekávání nebyl vstup do zápasu proti Brankovicím příliš přesvědčivý a první čtveřice šla střídat s úlevou, že nedostala gól. Jako liška do kurníku vlétla na hřiště druhá čtverka a po půl minutě z toho byl gól Tadeáše Tihelky. Pak už padala jedna branka za druhou a po brankách Adama Doupovce, Tomáše Navrátila (2), Marka Lokaje a Jana Gottwalda utkání z hlediska skóre ukončil na 7:0 střelec úvodní branky Tadeáš Tihelka.

            Jestliže začátek prvního zápasu byl nepřesvědčivý, tak hned následující zápas proti ZŠ 711 nelze ohodnotit jinak než tragický. Kluci nestačili přeřadit z druhého rychlostního stupně, kterým jim stačil na předchozího soupeře a během prvních tří minut už prohrávali 0:2. Dalších sedmnáct minut se sice už soupeř k žádné vážnější šanci nedostal a další branku nevstřelil, ale kombinace vlastní zbrklosti, soupeřova brankáře a také smůly způsobila, že se i přes tlak nepodařilo zápas otočit. Prakticky po druhém zápase tak bylo jasné, že šance na postup jsou nulové.

            Ani nejvyšší výhra turnaje podle počtu vstřelených branek nad ZŠ 710 už nemohla nic změnit. Na vítězství 11:3 se podíleli hráči v poměru Jan Gottwald 4 branky, Tadeáš Tihelka 3 branky, Adam Doupovec 2 branky, Marek Lokaj 1 branka, Vojtěch Prokop 1 branka.

            Tři slabší minuty rozhodly o celém turnaji a sestava Štěpán Hroza, Adam Doupovec, Vojtěch Vráblík, Tomáš Palkovič, Jan Gottwald, Vojtěch Kunc, Marek Lokaj, Tadeáš Tihelka, Tomáš Navrátil, Vojtěch Prokop rozhodně nemůže být s druhým místem spokojená.