• Soutěž AstroPi Challenge

            23. 10. 2022

            🚀 AstroPi Challenge je mezinárodní týmová soutěž pro studenty do 19 let. Cílem je navrhnout a naprogramovat vlastní vědecký projekt, který bude po dobu 3 hodin sbírat data z počítačů RapsberryPi na palubě mezinárodní vesmírné stanice. 🏆🏆🏆Víkendového 24hodinového hackathonu v Brně se účastnily také tři týmy složené z našich studentek a studentů. Alfaborci, Gymbuc Saláti i tým GYMBUC reprezentovali výborně a do Bučovic vezou poháry za dvě první a jedno druhé místo! Děkujeme za vynikající reprezentaci školy a přejeme hodně dalších úspěchů.

          • Studuj, stážuj, vyjeď!

            23. 10. 2022

            V pátek 14. října jsem se spolu s několika dalšími studenty naší školy zúčastnil konference Studuj, stážuj, vyjeď! Akce se konala v budově JCMM na České ulici v Brně, kde nám představili různé způsoby, jak my, studenti, můžeme cestovat.

            Jednou z těchto možností je soutěž Discover EU. Vítěz získává jízdenku, s níž může až 30 dní cestovat vlakem po celé Evropě. Další výdaje si ovšem hradí sám a zúčastnit se mohou pouze mladí lidé starší 18 let.

            ​​​​​​​Jako další způsob se nabízí dobrovolnické akce s Evropským sborem solidarity, na kterých můžete zůstat 2 týdny až 12 měsíců. Tento program je určen pro neformální skupiny mladých lidí, kteří mají chuť ve svém okolí něco změnit. Účastnící ovšem také musí být starší 18 let.

            Jako poslední byl představen program Erasmus+. Je určený všem zájemcům od 13 do 30 let. Můžete si vybrat, zda pojedete na kratší výměnný pobyt v délce 5–21 dní, nebo se zúčastníte aktivit participace mládeže, které trvají 3–12 měsíců.

            Celá prezentace byla velmi přínosná a rozšířila mi obzory v možnostech cestování. Ve vyšším ročníku budu o zahraničním pobytu s Erasmem+ určitě uvažovat.

            Text Nikolas Popelka, 1.A
            Foto Nela Kudová, 2.A

          • Fotbalový turnaj středních škol

            17. 10. 2022

            Zájem o reprezentaci školy v kopané projevilo více než třicet chlapců. Na turnaj středních škol do Vyškova v pátek 14. 10. mohl odjet jen výběr šestnácti nejlepších. Jak se ale později ukázalo, možná by bylo na tři zápasy ideální vzít všechny uchazeče…

            Vzhledem k místu konání a složení účastníků, kdy dva týmy jsou z Vyškova a dva musí dojet ze Slavkova a Bučovic, je časový rozpis už několik let neměnný. A neměnný zůstal i scénář průběhu turnaje. Proti ISŠ Slavkov se GOA Bučovice v první půli držely před brankou soupeře, který přes půlící čáru přešel pouze jedinkrát. Když ale do brankoviště naskládáte jedenáct hráčů, tak se velmi těžko prostřelují, takže stav se polovinu utkání držel na 0:0. Neujal se ani brejk Tomáše Zbytka ze střídačky a střelu Tomáše Jelínka zastavilo břevno. Když ale poprvé rozvlnil síť soupeřovy branky Tomáš Navrátil, nervozita opadla a už se jen navyšoval náskok po další brance Tomáše Navrátila a trefách Tomáše Jelínka a Adama Doupovce.

                            Bezprostředně po prvním utkání čekal na Bučovice o něco obtížnější soupeř ze SOŠ Sochorova Vyškov. Paradoxně ale vzhledem k průběhu byl zápas jednoznačnější, protože střelci si góly tentokrát nešetřili až do druhé patnáctiminutovky. Skóre načal Tomáš Zbytek, střelou z dálky zvýšil na 2:0 Vojtěch Šamšula a pak přišly dvě branky Vojtěcha Kunce, které uzavřely skóre stejně jako v předchozím zápase na 4:0.

                            I přes poměrně širokou střídačku a pravidelné střídání se nepodařilo udržet nastavený vítězný kurz, protože hned čtyři hráči před utkáním se GSŠZE Vyškov odpadli a do hry se musel zapojit i Matěj Musil, který se do té doby střídal s Danem Sedláčkem na postu brankáře. Značně osekaná sestava se v zápase rozhodujícím o vítězství a postupu nedokázala s nastalou situací srovnat.  Do té doby bezvadně fungující „bučovická mašina“ se zadřela a výsledkem byl stav 0:4 a celkové druhé místo.  

                           

            Sestava:

            brankáři: Daniel Sedláček, Matěj Musil

            obrana: Filip Kamenický, Vojtěch Hořava, Robin Jovanovic, Jakub Jedonek, Dominik Vrábel

            záloha a útok: Vojtěch Vráblík, Vojtěch Šamšula, Marek Hrabovský, Tomáš Zbytek, Adam Doupovec, Tomáš Navrátil, Tomáš Jelínek, Vojtěch Kunc, Stanislav Synek

          • A SCOTTISH CEILIDH (Skotské tance)

            14. 10. 2022

            Skotské tance - video [mp4]

            Last week, Maturita students and 3A moved the desks out the way, put on their kilts, slipped on their ghillie shoes and started learning the basic steps of the famous Gay Gordons. The twists, skips, hops and bottom kicks of Scottish dance is much different to traditional Czech dance, so it was a worthwhile exercise for comparison. It was also very enjoyable. The only negative thing was - no haggis and whisky!

            Anna Fronková Sugden

            Ve středu 5. října si třída 4. A vyzkoušela pod vedením vyučující Anny Sugden Fronkové skotské tance. Čtvrťáci ukázali, že mají přirozený talent (a zřejmě jim pomohly dobré základy z loňských tanečních kurzů) – počáteční nejistotu vystřídala ke konci hodiny téměř profesionální suverenita. A to na velmi stísněném prostoru naší kmenové učebny, což rozhodně nebylo snadné. Přikládám několik fotografií.

            Jana Pokorná

          • Nezapomínejme na duševní zdraví!

            10. 10. 2022

            Dne 4.10. se naše třída 1. A zúčastnila workshopu s názvem Nevypusť duši. Tématem bylo psychické zdraví a zároveň jak o něj pečovat. Kurzem nás prováděli Adam a Eliška, studenti psychologie na Filozofické fakultě, kteří pro nás měli nachystané různé aktivity, které se týkaly tématu. Ukázali nám, že psychické zdraví je minimálně důležité stejně jako zdraví fyzické. Téměř na konci kurzu jsme si poslechli příběh Adama, který nám vyprávěl své zkušenosti s psychickými problémy, ze kterých se dostal. Kurz trval téměř pět hodin a byl nám všem přínosem co se psychického zdraví týče.

            Patrik Procházka a Daniel Sedláček, 1. A

          • Adaptační kurz třídy 1. A

            10. 10. 2022

            Bylo úterý, 20. září, a naše třída se scházela na autobusovém nádraží v Bučovicích, odkud jsme i s paní profesorkou Hortvíkovou a panem profesorem Šujanem nakonec vyrazili do Maliny v Ruprechtově.

            Po příjezdu nás přivítali Roman a Magda, kteří se i s dalšími členy týmu Majáku o nás tyhle celé 4 dny starali. Na pomoc jim přijeli studenti z vyšších ročníků naší školy, kteří už absolvovali tenhle kurz, s rozdílem v tom, že teď zde plnili funkci tutorů. Po chvilce, kterou jsme dostali na ubytování a rozkoukání, jsme se mohli vrhnout na program a adaptační kurz začal.

            V průběhu následujících 3 dnů jsme prostřednictvím různých her zaměřených na kreativitu, vzájemnou pomoc, komunikaci a spolupráci, měli možnost se lépe poznat a stmelit jakožto třída.

            Lepší počasí jsme si přát nemohli. I když nebylo úplné teplo, a první noc nebyla ideální, protože topení začalo topit až v brzkých ranních hodinách, bylo to rozhodně lepší, než kdyby pršelo a my tam běhali trestná kolečka za to, že jsme si nepamatovali správnou cestu na šachovnici. Poslední, odjezdový den se nám poštěstilo a vysvitlo i sluníčko. Pozdě, ale i to se počítá.

            Musíme pochválit a znovu poděkovat paním kuchařkám, protože lepší perník mnoho z nás snad ještě nemělo. Proto se taky po něm jen zaprášilo.

            Symbolem adaptačního kurzu byli ještěrky. Na konci dostal každý svoji, se svým jménem a speciální jsou v tom, že se všechny mohou spojit a vytváří jeden velký celek, který představuje naši třídu.

            Myslím, že před odjezdem nešlo tak o adapťák, jako o to, že se nebudeme muset učit. Všichni jsme sem jeli s nějakými předsudky, kterými jsme se mimo jiné zabývali v rámci programu. Po absolvování jsme nakonec byli rádi, že jsme jeli a mohli se navzájem poznat a společně si to užít.

            Natálie Kučerová, 1. A

          • Okresní kolo v přespolním běhu

            7. 10. 2022

            Poslední zářijový den proběhlo ve Vyškově okresní kolo v přespolním běhu všech kategorií. Počasí běžce moc nelákalo, a tak se družstva plnila velmi pomalu. Jako první nastoupila děvčata v kategorii středních škol v minimálním počtu čtyř. Simona Kršková, Zuzana Kudličková, Kristýna Plachá ani Julie Hrubá se však vzdálenosti 1700 m nezalekly. Od začátku si udržovaly tempo a vyběhaly si stříbrné medaile. Hned za nimi nastoupili starší kluci. Velice solidně si s tratí dlouhou 3300 m poradil Tomáš Slovák, který ji zdolal za 9:40. Zdatně mu sekundoval Adam Doupovec, Vojtěch Šamšula a Dalibor Povolný. I chlapci si doběhli pro stříbrné medaile.​​​​

             Následovala kategorie mladších dívek. Naši školu reprezentovala Anna Čižmárová, Agáta Gejdošová, Jolana Gejdošová, Zina Janíková a Lilian Langrová. Ze všech 44 závodnic si nejlépe vedla Zina Janíková, která se umístila na pátém místě. Děvčata se umístila v konkurenci dalších sedmi týmů na krásném čtvrtém místě. Nejpočetnější skupina však přišla na závěr. V kategorii hochů se prezentovalo 12 škol! Naši běžci Josef Kučera, Lukáš Aubrecht, Dominik Nevídal, Denis Rumler, Ondřej Veselý a Jakub Čáslava se v obrovském počtu závodníků umístili na parádní třetí pozici.

            Všem běžcům gratuluji k předvedeným výkonům.

            Josef Křížka

             

          • Tři dni s třídní - 1. AO

            3. 10. 2022

            Bylo 27. září dopoledne, na budově školy již zavlála vlajka České republiky, venku lilo jako z konve a my jsme se celých šest vyučovacích hodin těšili, jak odpoledne vyrazíme na adaptační kurz do Ruprechtova na Malinu. Na sraz k odjezdu autobusem jsme šli již suchou nohou. Adapťák třídy 1. AO začal…

            Díky úvodní seznamovací hře jsme zjistili, že je mezi námi někdo, kdo je alergický na vodní meloun, že si někdo (právě dnes) koupil křečka, jeden z nás se narodil v Americe, jiný bydlel nějakou dobu v Německu, další dokázal za 3 měsíce přibrat 8 kg.​​​​​​

            Dokázali byste sestavit obrazec z jednotlivých různě velkých trojúhelníků či kosodélníků, pokud by vás někdo navigoval: „Vezmi si ten největší trojúhelník a otoč ho rohem vzhůru!“ nebo „No a teď to dej do půlky přepony té odvěsny!“ ?

                           O celý program, společné aktivity venku i uvnitř se staral početný tým Majáku Vyškov a současně také 6 studentů naší školy z vyšších ročníků, kteří tento seznamovací pobyt se svou třídou prožili v předešlých letech. Tito měli roli tutorů.

            Následující ráno jsme se probudili do azurova a sluníčko nám vydrželo celé dopoledne. A nakonec nám počasí nám přálo po celou dobu, přestože předpověď neustále hlásila trvalý a silný déšť a poměrně chladno. Mraky si volily jinou cestu a chladná vlna se nám také vyhýbala.

            Během tří následujících dnů nás čekalo 13 aktivit zaměřených na komunikaci, spolupráci, vzájemnou pomoc, kreativitu, sebezdokonalování a práci s chybou při dalších úkolech, a to v různých skupinkách. Zastoupení jednotlivých seskupení se často měnilo a to proto, aby se blíže poznalo co nejvíce žáků. Často si museli jednotliví členové rozdělit role, občas měl někdo zavázané oči a třeba jako jediný mohl mluvit, zatímco ostatní viděli, ale zase třeba mohli signalizovat a komunikovat pouze tleskáním, dupáním, luskáním prsty.. Při jiném úkolu byla naopak důležitá řeč, důmyslnost, inteligence a také vzájemná empatie.

            Během těchto her padlo spoustu nádherných hlášek, i když většina bez kontextu nevyzní tak vtipně. Přesto některé zveřejníme:

            Ke slepému: „ Nic tam nemáš!!!“             Slepý: „To vidím!“

            Slepý: „Co to bylo? Já jsem to asi přehlédl.“

            Ke slepému: „Slyšíš ty kroky? Tak to je naše učitelka. Tak běž k ní!“

            „Dělejte! To nejde! On nikdo nejde. Tak já jdu!“

            Jeden z týmu: „Jsem zvědavej, co uděláte!“ Druhý z týmu: „My taky ne!“

            Ke slepému: „Běž doleva za tamtou..“

            Slepý ke svému týmu: „Dívejte se, jestli na něco nešlápnu!“

            Někdo: „Běž, běž a pak spadni!“ a po chvíli: „Ty nikam, ty rovně!“

            Kdosi: „Tričko do kalhoty,  kalhoty do bot a boty do tkaniček!“

            Slepý: „Já se jen dívám, co tady je.“

            Jiný slepý: „Á, to jsem přehlédl!“

            Někdo: „Vezměte mě jako beranidlo!“

            Jiný hráč: „Co je to dupnutí a co klepnutí?“

            Kdosi ke svému týmu: „Slepý bude chodit po laně po čtyřech. „

            Někdo: „No tak slepý bude ručkovat nohama, ne?“

             

            Docela obtížným úkolem byla volba třídní samosprávy. A to už třeba jen proto, že se ve třídě sešli hned 4 předsedové z bývalých tříd základní školy. My jsme si zvolili za předsedu třídy Kubu, studijními  referenty se stali Adam a Lucka. Kroniku budou psát a naše společné čtyři roky dokumentovat Tom a Adélka. Funkci pokladnice se dobrovolně zhostila, a to hned ve druhém školním týdnu, Verča. První práci mají za sebou rovněž i sportovní referenti Honza a Natka, kteří dávali dohromady atletický tým na Memoriál Josefa Trakače a Dušana Gregora. O třídní zeleň se dobrovolně bude starat Nikča.

            Přeji třídě 1.AO, aby se jí po celé čtyřleté studium dařilo spolu vycházet a aby kromě studijních výsledků stále zažívali spoustu legrace a společně si to užívali.

                      Olga Stavělíková, třídní učitelka