• Představivost vládne světu

            26. 1. 2023

            V pondělí ráno zaparkoval na bučovickém náměstí nepřehlédnutelný červený kamion. Co zajímavého přivezl, mohli prozkoumat jak studenti gymnázia, tak žáci bučovických základních škol i veřejnost.

            FabLab University je pojízdná digitální dílna vybavená laserovou řezačkou, 3D tiskárnami, robotickým ramenem a dalšími přístroji poskládaná do speciálně upraveného návěsu kamionu. Ten brázdí jihomoravské silnice už od roku 2019 a navštěvuje školy i města, kde si všechny technologické „vychytávky“ mohou jeho návštěvníci vyzkoušet.

            Lektoři nám nejprve celý prostor kamionu představili, potom jsme se blíž seznámili s 3D tiskem nebo laserovým řezáním. Já jsem si vyrobil tričko s potiskem podle vlastního návrhu, spolužáci si vytvořili třeba přívěsky na klíče nebo dřevěné tácky s gravírovaným motivem. Určitě je to zajímavá zkušenost,“ shrnul návštěvu kamionu student druhého ročníku gymnázia. „3Dtisk znám už ze školy, ale řezací plotr, který vytváří šablony pro potisk triček, jsem ještě neviděla,“ doplňuje jeho spolužačka.

            Pokud vás moderní technologie zajímají a nestačili jste kamion navštívit, zajeďte si brněnského Technologického parku. Tam najdete digitální dílnu FabLab otevřenou pro veřejnost.

            František Lučný, student 2. A

        • Geologická olympiáda 2022-2023
          • Geologická olympiáda 2022-2023

            25. 1. 2023

            Letos poprvé se žákyně naší školy Zina Janíková z kvarty rozhodla zúčastnit Geologické olympiády. Během prosince úspěšně prošla školním kolem soutěže, ve kterém připravili autoři pro soutěžící řadu testových otázek v IS MUNI. Okresní kolo probíhalo podobným způsobem, otázky ale byly zaměřeny na širší znalosti z geologie a geomorfologie. Navíc nebyly testové, ale otevřené. A aby to soutěžící neměli příliš jednoduché, tak se při chybné odpovědi na soutěžní otázky body odečítaly, takže tipování se nevyplatilo. Okresní kolo proběhlo 10. ledna 2023 a Zina Janíková postoupila z prvního místa do krajského kola. Zině děkuji za reprezentaci školy a gratuluji k výbornému umístění. Věřím, že se bude Zině dařit i v krajském kole.

            Za vyučující biologie Jan Zelinka

          • Pozvánka na školní ples

            12. 1. 2023

            Ředitelství a Klub rodičů Gymnázia a obchodní akademie Bučovice si vás dovolují pozvat na Studentský ples konaný pod záštitou studentů septimy, 3. A a 3. AO. 

            Ples bude zahájen slavnostní polonézou. Vstupné 200 Kč. Možnost občerstvení. Bohatá tombola.

            Odjezdy autobusů.pdf

            Vstupenky na ples jsou již vyprodány a z bezpečnostních důvodů nebudou prodávány vstupenky bez místenek.

          • Představujeme DofE

            18. 1. 2023

            Program DofE založila roku 1956 Jeho královská Výsost, princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II. Proto nese název Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburgh's Award). Jde o vzdělávací program pro mladé lidi ve věku 14 – 24 let, který je podporuje v osobním rozvoji a získávání dovedností uplatnitelných v budoucím životě a práci. Absolventi programu získávají prestižní ocenění, které jim dává výhodu v profesním i osobním životě. Ocenění uznávají zahraniční univerzity a je to skvělá položka v životopise.​​

            Program účastníkům především pomáhá poznat sebe sama, všestranně se rozvíjet a získávat dovednosti užitečné v osobním i profesním životě, učí je vytrvalosti, zodpovědnosti, samostatnosti i spolupráci, cílevědomosti, solidaritě, zdravému životnímu stylu a zájmu o své okolí.

             

            A jak to vypadá v praxi? Pravidelně se věnuješ aktivitám ze tří různých oblastí, každé z nich alespoň jednu hodinu týdně. U každé aktivity si stanovíš určitý cíl, který tě bude motivovat a posouvat dál. Na závěr ještě absolvuješ týmovou expedici v přírodě. Cenu je možné získat ve třech úrovních (bronzové, stříbrné a zlaté), které se liší délkou trvání. Celou svou cestu programem zaznamenáváš do on-line aplikace. Když potřebuješ pomoc, máš k dispozici vedoucího, který ti poradí.

            Oblasti DofE jsou pohyb, dovednost a dobrovolnictví:

            DOVEDNOST znamená zdokonalení v různých činnostech, rozvoj dovedností i talentu. Naši dofáci si zvolili třeba učení cizích jazyků (japonštiny, norštiny či italštiny), malování, tanec, psaní knihy, hru na saxofon či skládaní Rubikovy kostky.

             

            POHYB je dobrý pro zlepšení fyzické kondice a také motivací ke zdravému životnímu stylu. Naši dofáci například cvičí v posilovně, běhají, hrají fotbal či volejbal, jezdí na snowboardu, trénují Krav Magu nebo triky na skejtu.

             

            DOBROVOLNICTVÍ znamená rozšíření zájmu o pomoc druhým, posílení odpovědnosti a charakteru. V čem se realizují naši dofáci? Tráví čas se seniory, pomáhají ukrajinským uprchlíkům s češtinou, jsou skautskými vedoucími, starají se o životní prostředí, spolupracují s charitou či vedou malé hasiče.

            Naše škola se součástí rodiny DofE stala na podzim roku 2022. Zatím se do výzvy zapojilo 23 studentů. Hlavním koordinátorem projektu je Mgr. Jan Svoboda. Více informací získáte u něj nebo na webových stránkách DofE. Pokud se nebojíte výzev a chcete si plnit své sny, neváhejte - s programem DofE můžete začít kdykoli.

            -Lu-

          • Slavnostní stužkování třídy 4. AO

            18. 1. 2023

            V pátek 9. prosince 2022 proběhlo v aule školy slavnostní stužkování třídy 4. AO. Všichni se na událost velice těšili, jelikož mnoho mimoškolních aktivit nebylo možno společně zažít, primárně kvůli virové epidemii covidu-19.

            ​​​​​​​​​​​​​​Atmosféra již při prvním příchodu rodičů budoucích maturantů byla velmi příjemná. Třída se rozhodla svou ceremonii pojat ve formálním a elegantním stylu, proto se budoucí maturantky oblékly do dlouhých rób a pánové zvolili černé obleky. Také všichni ostatní hosté dodrželi plánovaný dress code,
            který celou událost o to více obohatil. V 18:00 byl zahájen program, při kterém následně zazněla studentská hymna Gaudeamus igitur s klavírním doprovodem spolužačky Elišky Rosotové.

            Celým večerem provázeli moderátoři Magdalena Smutná a Dominik Vrábel, kteří zavzpomínali na všechny dobré, ale i horší okamžiky, které se za poslední čtyři roky studia udály. K prologu patřilo
            i náležité poděkování všem vyučujícím pedagogům, třídní profesorce Ing. Věře Kmentové a panu řediteli RNDr. Jaroslavu Honzovi. Slavnostní slib měla tu čest přečíst Julie Nevřivá, kdy slova „slibujeme“ zavázala žáky ke všem maturitním povinnostem.

            Poté následovala hlavní a také nejdůležitější část celé slavnosti, na kterou všichni dlouho čekali. Zazněly fanfáry, které ohlašovaly oficiální pasování a stužkování, které mohlo začít. Třídní profesorka se chopila meče a stužek se šerpami se ujala profesorka Šmaková s panem ředitelem. Adéla Žemlová se spolužačkou Nicol Terenťjevou také předali stužky spolu s květinami již zmíněným vyučujícím.

             

            Se svým pěveckým vystoupením celou akci zakončila Eliška Rosotová s písní „I will survive“, při které se hosté nebáli roztleskat sál. Po všech formalitách se studenti rozhodli atmosféru ještě trochu více uvolnit, když přiběhli zpátky na pódium a celý sál roztančili s písní Piatoček, kde ani konfety samozřejmě nemohly chybět.

             

            V závěru večera proběhlo společné focení třídy, učitelů, rodičů i kamarádů a díky fotografce Jasmíně Vachové zůstanou všem na slavnostní stužkování pěkné vzpomínky.

             

            Eliška Rosotová, studentka 4. AO

             

             

          • Vánoční tradice

            5. 1. 2023

            Po třech letech se konečně opět rozezněly schody našeho gymnázia společným zpěvem koled. Stalo se tak dvakrát, v pátek 16. prosince a ve středu 21. prosince. Celou budovou se nesly Rolničky, Vánoce, Vánoce přicházejí, Štědrej večer nastal, Veselé vánoční hody a další velmi známé vánoční melodie. Přišli všichni, kteří chtěli přispět do společného chóru, kteří se chtěli předvánočně naladit a doladit se tak pro nadcházející období.

            Letos nic nezabránilo ani koncertu nejmladších – primy a sekundy, i když jej poznamenala narůstající nemocnost. Po loňském videozáznamu pro rodiče (pouze videozáznamu, protože se nemohly setkávat třídy společně) jsme se tak sešli spolu s rodiči v úterý 20. prosince v 17 hodin v aule naší školy. Celkový program mohli osvěžit svými sólovými výstupy jednotlivci, zpívali, recitovali a hráli na hudební nástroj. Obě třídy však vytvořily společný pěvecký sbor a rodiče tak mohli vidět i ostatní spolužáky, o kterých doma jen slyší z vyprávění svých dětí.

            Čtvrteční koncertování poslední den v tomto kalendářním roce v aule jen potvrdilo úžasnou tradici na naší škole. Protože se celá škola do prostoru auly najednou nevejde, program běží dvakrát. Zahájila prima se sekundou a rozběhla v dobré náladě příjemné hudební pocity nejen v hledišti. Zapojily se maturitní třídy, především skupina německého jazyka 4. A vtipným ztvárněním koledy v němčině, seminář hudební výchovy poté zazpíval dvě písně, Život je jen náhoda a Půlnoční, za instrumentálního doprovodu. Za klavír usedl Marek Mazal, saxofon rozezněl Tomáš Zbytek a s kytarou se představil Radek Pflimpfl. Marek i Radek pak ještě obohatili program svými sólovými hudebními čísly. Překvapením pro mnohé byla určitě zpěvačka Eliška Rosotová. Svým zpěvem u mnohých prolomila přesvědčení, že z obchodní akademie není skoro nikdo umělecky a hudebně nadaný a ochotný podělit se o osobní dovednosti. Eliška opravdu umí. V pěti jazycích pak zazněla Tichá noc v podání tříd kvarty, kvinty a oktávy. Finále obou koncertů patřilo pedagogům, kteří vždy pro tuto příležitost nacvičí vánoční píseň a jsou tak hudebním dárkem pro studenty a tečkou předvánočního dne. Letos jsme si zazpívali tři písně a nechyběl i přídavek.

            Touto cestou bych tedy chtěla poděkovat všem účinkujícím s jejich zázemím, protože bez Vás by tato tradice nemohla pokračovat.

            Za všechny

            Mgr. Bronislava Handrlová

          • Předvánoční okresní kolo v odbíjené

            29. 12. 2022

            V pátek před třetí adventní nedělí uspořádala slavkovská ISŠ okresní kolo v odbíjené, kterého se zúčastnila tři družstva dívek a tři hochů. Nechybělo ani GOA Bučovice v dívčím složení Isabella Rother, Karolína Hornová, Taťána Rusňáková, Patricie Pavlíková, Veronika Klašková, Nikola Černá, Natálie Doležalová, Kristýna Plachá a Tereza Nováková.

            Děvčata začala hrát proti domácím volejbalistkám. Průběh zápasu byl jednoznačný a Bučovačky vyhrály jednoznačně 2:0 na sety. Dalším soupeřem jim byly hráčky z Vyškova, tradičně velice silné družstvo. I letos přijely se sehraným týmem a zaslouženě zvítězily. Naše děvčata se umístila na druhé příčce.

            Chlapci ve složení Martin Polouček, Jan Machát, Vojtěch Karel Pogštefl, Ondřej Vašíček, Šimon Reichman, Michal Rybníkář, Šimon Matyáš Uher, Vojtěch Hořava, Jakub Stavělík, Matyáš Žert a Martin Kubíček odehráli taktéž svůj první zápas s domácími. Doufali jsme, že průběh bude stejný jako u děvčat, ale soupeř nás zaskočil. První set jsme sice vyhráli, ale v druhém vzal taktovku soupeř a zvítězil. Ve třetím zkráceném setu jsme se přetahovali o každý míč a na závěr, po chybě domácího nejužitečnějšího hráče, jsme zvítězili nejtěsnějším rozdílem. Pak přišel na řadu opět Vyškov. Hrál se velmi atraktivní vyrovnaný volejbal, který v prvním setu dotáhl soupeř k vítězství. Ve druhém to vypadalo, že vyrovnáme, ale v závěru jsme neudrželi vedení a prohráli rozdílem pouhých dvou bodů. Prohra celé družstvo mrzela, ale herně odvedli chlapci výbornou práci bez zbytečných chyb a stejně jako děvčata se umístili na stříbrné pozici.

            Mgr. Josef Křížka

          • Vánoční florbalový turnaj

            22. 12. 2022

            O co menší prostor poskytuje školní tělocvična, o to urputnější jsou boje sváděné v honbě za děrovaným míčkem. Pro středoškoláky začal turnaj již v pondělí základními skupinami, ze kterých postoupily čtyři nejlepší týmy do finále. U dívek si postup vybojovaly septima, 2. AG, 3. AO a oktáva. U chlapců pak sexta, septima, oktáva a 4. AO, kteří měli s jedinou výjimkou ve svých řadách všechny nejlepší střelce základní části…Adama Doupovce ze septimy s osmi zásahy, Tomáše Zbytka z oktávy se čtyřmi brankami, shodně po třech brankách pak vsítili David Rotrekl ze 4. AO, Martin Kubíček ze sexty, Vojtěch Vráblík ze septimy, Marek Hrabovský ze 4. AG a Radek Pflimpfl z oktávy.

             

             

             

            O mezihru před velkým finále se v úterý postaraly třídy prima až kvarta. Nejsmutnější byli po odehrání série šesti zápasů hoši z primy, kterým se nepodařilo vstřelit ani jednu branku a obsadili čtvrté místo. Podobně mohli být zklamaní i sekundáni, kteří sice proti tercii vydřeli remízu, ale zásluhou horšího skóre i tak skončili třetí právě za terciány. Tři výhry pak zaručily celkové prvenství kvartě. Nejúspěšnějšími střelci byl Samuel Sedláček ze sekundy a Lukáš Aubrecht z tercie se čtyřmi brankami…a o to více může mrzet, že ani jeden z nich se nemohl účastnit okrskového kola ve florbalu. Kvarta sice ve svém středu neměla žádnou střeleckou hvězdu, ale vše vynahradila týmovou hrou a v zápisu se objevila hned pětice jmen se vstřelenou brankou, když je navíc podržel i brankář Ondřej Veselý.

            Zatímco u chlapců bylo pořadí od nejstarších po nejmladší, u děvčat se místa pořádně promíchala. Čtvrtou příčku obsadila sekunda, kterou po vzájemné remíze díky lepšímu skóre předskočila prima. A aby překvapením nebylo konec, tak jednoznačným vítězem s pouhou jednou obdrženou brankou byla tercie. Děvčata z kvarty tedy nenapodobila své spolužáky a skončila na druhé příčce.

            Středeční finálový den odstartovala děvčata sérií vyrovnaných zápasů, kdy žádný z týmů neodešel bez bodového zisku. Čtvrtou příčku s jedním bodem obsadila 2. AG, když nejlepší útočnicí týmu byla Nela Kudová. Papírově nejslabší tým septimy, který jako jediný postoupil z druhého místa, dokázala svými brankami na třetí příčku vytáhnout Eliška Bárková. Bohužel pro 3. AO nestačilo mít v sestavě Anetu Strakovou s šesti vstřelenými brankami, mít nejlepší skóre ani neprohrát žádný zápas a třeťačky obsadily „až“ druhé místo. Dvě remízy a jedna výhra totiž bodově nestačila na zlatý tým oktávy, za který Alžběta Hrozová v každém zápase vstřelila alespoň jednu branku.

            Podobně jako množství příznivců sportu přálo výhru Messimu ve finále fotbalového mistrovství světa, tak by si zisk „titulu“ zasloužila oktáva, která se vždy pohybovala ve stínu loňských maturantů a čekala na svoji příležitost. O naději na výhru v posledním sportovním turnaji na škole je ale připravila sexta. Trio Martin Kubíček, Vojtěch Procházka, Marek Lokaj nasázelo soupeřům dohromady jedenáct gólů a sexta díky tomu vyhrála všechna svá utkání i celý turnaj. Dokonale zaskočit soupeře se povedlo klukům ze 4. AO, kteří navíc stejně jako oktáva odehráli celý turnaj bez střídání ve složení David Rotrekl, Dominik Vrábel, Štěpán Šmerda a brankář Tomáš Pašek. Kompletní sbírka výhra, porážka, remíza jim přinesla čtyři body a druhé místo. Jediná porážka, ale přesto jen třetí místo zbylo na oktávu s Tomášem Zbytkem, Radkem Pflimpflem, Matyášem Žertem, gólmanem Michalem Hrbáčkem a náhradníkovi „v záloze“ Adamu Hálovi. Jen slabou náplastí na čtvrté místo pro septimu může být, že Adam Doupovec byl spolu s Markem Lokajem v čele pořadí střelců s pěti brankami.

          • Na zkušenou?!

            20. 12. 2022

            Okrskové kolo ZŠ a víceletých gymnázií ve florbale se konalo ve Slavkově u Brna 12.12.2022 za účasti 5 týmů. Tým reprezentující naši školu byl složen z dívek kvarty a tercie ve složení: Zina Janíková, Eva Sedláčková, Eliška Hubíková, Adina Procházková, Nela Daňková, Anna Čižmárová, Agáta Gejdošová, Alena Brázdová, Liliana Langrová, René Pavlíková a  Lucie Koudelková.

            Po “covidových” letech bez sportu a s tréninkem v malinké tělocvičně nevyhovujících rozměrů odjela děvčata na soutěž s vědomím dobře reprezentovat a především získat první florbalové zkušenosti. Po prvním skvěle zahraném zápase jsme začaly být považovány za favoritky. Další velmi vyrovnaná utkání ukázala taktickou vyspělost a herní zkušenosti ostatních družstev a také náš zbytečný respekt. Konečné třetí místo nemusí mrzet. Děvčata zaslouží pochvalu za bojovnost, nasazení a přístup k tréninkům. Jsou příslibem do budoucna a zkušenosti ze vzájemných zápasů určitě brzy zúročí. Svoji florbalovou premiéru zvládly na jedničku.

            PaedDr. Zdenka Lokajová, vyučující Tv

          • Finále florbalového turnaje

            20. 12. 2022

            V pondělí proběhla kvalifikace florbalového turnaje a do finále postoupila vždy čtveřice nejlepších týmů v kategorii středních škol u dívek a chlapců. Ve středu 21. 12. pak proběhne v tělocvičně na Součkově ulici souboj o titul přeborníka školy za letošní rok.

          • Vánoční florbalový turnaj

            14. 12. 2022

            Na závěr kalendářního roku je pro všechny třídy připravený florbalový turnaj. Kategorie středních škol své základní skupiny odehraje v pondělí 19. 12., mladší ročníky budou hrát v úterý 20. 12. Nejlepší čtveřice týmů  se utká o titul školního šampiona ve středu 21. 12.!

            Podle rozpisu se týmy v minimálním počtu tři hráči a brankář dostaví na nástup a odehrají turnaj podle rozlosování systémem každý s každým. Hrací doba je 1 x 7 minut. Do finále v kategorii středních škol postupuje vždy vítěz skupiny a jeden z týmu na druhém místě.

             

             

          • Úspěšní matematici

            12. 12. 2022

            Ve středu 26. 11. 2022 proběhlo ve Vyškově okresní kolo Pythagoriády, kterého se zúčastnili úspěšní řešitelé školního kola. Naši školu ve Vyškově reprezentovalo celkem 19 šikovných matematiků z primy až kvarty. Šesti z nich se podařilo obsadit medailové pozice.

            Prima: Filip Vozdecký 1. místo, Lukáš Komárek 2. místo, Jarmila Bakošová 3. místo

            Sekunda: Ondřej Mrskoš 2. místo

            Tercie: Lilian Langrová 1. místo

            Kvarta: Vít Holoubek 1. místo

            Všem děkuji za vzornou reprezentaci školy a věřím, že se jim bude dařit i v dalších matematických soutěžích.

            RNDr. Ivana Gálová, vyučující matematiky

          • Florbalový okrsek chlapců

            8. 12. 2022

            První úspěch slavil florbalový tým už tím, že po množství omluvenek a onemocnění nakonec odjelo na turnaj devět hráčů. Daleko těžší úkol je ale čekal v Rousínově, kde v okrsku bojovalo pět týmů o jediné postupové místo.

            Prestižní derby mezi bučovickou ZŠ 710 a GOA začalo šťastnou trefou Dominika Nevídala, když jeho volný úder prolétl přes polovinu hřiště a zapadl přesně mezi nohy soupeřova brankáře. Následnou herní převahu přetavil v góly František Schneider, kterému jednou pomohl nahrávkou Jakub Čáslava. Brankář Ondřej Veselý nemusel kapitulovat ani jedinkrát a výsledek utkání tedy byl 3:0.

            Při sledování dalších soupeřů, jejich výsledků a také stylu hry bylo jasné, že klíčovým zápasem bude následující střetnutí s Křenovicemi. Nebezpečné výpady na obou stranách zpočátku narážely na oboustrannou urputnou obranu. Nakonec první úspěch přinesla střela Lukáše Poloučka, která poslala Bučovice do vedení…které trvalo jen dvě sekundy. Hned z vhazování totiž soupeř vyrovnal. Z psychické výhody se tak hned stala nevýhoda, zvlášť když Křenovice na rychlý gól navázaly dalšími dvěma brankami. Žádné skládání zbraní se ale nekonalo a Matyáš Míča dokázal snížit na 2:3. Bučovice zvýšily tlak a nebyly daleko k vyrovnání, jenže dvě křenovické branky jim definitivně vzaly naději na vítězství.

            V zápase s Bohdalicemi, které přijely pouze se šesti hráči do pole, si sice hráči spravili chuť, ale už bez naděje na postup. Dvakrát skórovali Dominik Nevídal, Matyáš Míča a František Schneider, po jedné trefě zaznamenali Lukáš Javořík a Marek Navrkal. Ondra Veselý v brance neměl prakticky žádnou práci a druhou nulu si spíš vyseděl a vystál než vychytal.

            Rousínov i Bučovice už před vzájemným duelem věděly, že nemůžou postoupit, ale na hřišti to podle tvrdosti soubojů a maximálního nasazení nebylo poznat.  Výhodu měl Rousínov hrající celý turnaj se dvěma pětkami, zatímco na střídačce Bučovic byli po odstoupení Jakuba Vrány už jen dva hráči. A když šel Rousínov do vedení, hrabaly Bučovice už na dně svých sil. Na něm ale byl naštěstí ještě silný nános, kterého nejvíc vyhrábnul tahoun týmu Dominik Nevídal a po několika neúspěšných pokusech jeho střela konečně skončila v síti soupeře. Utkání skončilo spravedlivou remízou 1:1.

            I když se nepodařilo týmu postoupit, je potřeba celému týmu poděkovat za přístup a čas věnovaný přípravě i nad rámec vyučování. Zejména v posledním utkání, když už citelně docházely síly, podržel družstvo svými zákroky Ondřej Veselý a po turnaji by u nejlepších střelců bylo možné uvažovat i o změně jmen na František Šnajpr a Dominik Čtyřidal!

            Sestava:  Ondřej Veselý (brankář), Dominik Nevídal, Jakub Vrána, Lukáš Polouček, Lukáš Javořík, Jakub Čáslava, Matyáš Míča, František Schneider, Marek Navrkal

        • Díky hře …. Díky vám!
          • Díky hře …. Díky vám!

            29. 11. 2022

            Díky hře „Hýbeme se hezky česky“, kterou organizuje již druhým rokem obchodní řetězec Penny a. s., jsme získali možnost vybavit školu novým sportovním náčiním. První kolo soutěže proběhlo na jaře letošního roku, kdy jsme zasílali prostřednictvím našich mobilů denně hlasy pro naši školu. Tři organizace s nejvyšším počtem bodů postoupily do kola druhého, kdy se do příslušných boxů přímo v obchodem vhazovali ústřižky z účtenky.

                           A tak se škole Gymnáziu a obchodní akademii Bučovice podařilo udržet si první místo a za vyhrané peníze koupit třeba florbalové dresy a kalhoty pro brankaře, nové basketbalové míče, kompresor a další drobné pomůcky do tělesné výchovy. A to všechno díky vám!

            Mgr. Olga Stavělíková

          • Zájezd do Slováckého divadla

            25. 11. 2022

            Dne 22.11. 2022 se žákům druhých ročníků Gymnázia a obchodní akademie Bučovice zatajil dech při spuštění opony ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Ten den hra Romeo a Julie pobavila nejen milovníky románů a dramat, ale i nadšence dobových kostýmů či řádných soubojů s kordy. Nenechali se odradit stářím hry a stali se svědky umných zápasů, při kterých létaly jiskry od řinčících čepelí kordů. Studenti byli také ohromeni přesnou citací složitých, ale nádherných poetických textů a bavili se slovními hříčkami a jazykovými vtípky autora stejně jako komickými schopnostmi herců.

            Mezi žáky byli ke konci hry tací, co přáli postavám hezký konec, ale i tací, co po třech hodinách nechtěli nic víc než brzké rozuzlení příběhu. Většina studentů tento zážitek hodnotila kladně s tím, že se budou radostně těšit na další představení ve Slováckém divadle.

            Barbora Borůvková, žákyně sexty

          • Žáci kvarty úředníky

            24. 11. 2022

            V úterý 22. listopadu se třída kvarta vydala na Městský úřad v Bučovicích. Jako první ze všeho jsme prošli úřadem až na místo určení, a tím byla jednací síň obecního zastupitelstva. Zde jsme se poprvé setkali se samotnou tajemnicí úřadu Mgr. A. Kovářovou.
            Ta se nám představila a hned nato přivítala prvotním kvízem. Ten všichni splnili na výbornou. Následně jsme zhlédli krátkou, ale výživnou prezentaci o uspořádání úřadu, funkcích a nebo třeba hospodaření s penězi. Během ní jsme odpovídali na otázky. Jestliže byla odpověď správná, obdrželi jsme i různé odměny. Poté přišel čas i na paní tajemnici, která zase odpovídala na naše dotazy. Konečnou zastávkou byla kancelář pana starosty, která byla plná historie. Vedle ní jsme mohli spatřit místnost, ve které se scházejí úředníci při různých jednáních. Ta byla vybavena moderními technickými vymoženostmi. Následovalo rozloučení a cesta domů.

            Během exkurze jsme nabyli mnohé informace. Teď už víme, jak úřady po celé České republice pracují. Máme také představu o struktuře a dělení úřadů, a to díky dnešní exkurzi. 
            Dominik Nevídal, kvarta

          • Židovské muzeum v Brně

            23. 11. 2022

            Dne 4. 11. se třída 1. A vypravila do Židovského muzea v Brně.  Naše průvodkyně byla paní Barbora Dočkalová, která nám ukázala různé památky a přiblížila život židovské komunity. V první části dne jsme se procházeli po Brně, kde jsme se mohli podívat na stále stojící budovy postavené židovskými architekty. Procházka byla zakončená prohlídkou unikátní synagogy Agudas achim. Druhou část dne jsme strávili v budově muzea. Zde jsme si zahráli hru jménem „Badatel”. Hra zahrnovala čtyři bedny, které byly přiděleny do skupin. Každá bedna reprezentovala určitou část judaismu. Později všechny skupiny měly představit, co bylo v jejich bedně a něco o jejím obsahu povědět. Myslím si, že každý si odnesl něco z exkurze, když ne nové vědomosti, tak alespoň příjemný zážitek.
            Michaela Procházková